Interview: Teach A$M

Roiyaru is naast kleding ook een platform om muziek, film en andere cultuur te ontdekken. Voor dit interview hebben wij afgesproken met Teach A$M, een Haagse rapper, DJ & producer uit het Haagse Hip Hop collectief: Agga Street Music (A$M). Wij vroegen hem een locatie uit te kiezen die belangrijk voor hem is en spraken op een bloedhete dag af in een parkje op de rand van Den Haag.

We staan hier in een parkje, waarom heb je deze locatie uitgekozen?

Teach: Ik ben letterlijk in de straat hierachter opgegroeid. Ik heb hier leren fietsen, kwam hier vaak met mijn ouders toen ik jong was. Ik chillde hier ook met mijn matties van de basisschool/middelbare. De laatste tijd kom ik hier steeds vaker terug om tot rust te komen. Ik maak hier ook wel eens beats en schrijf hier teksten. Ik voel mij heel erg thuis in dit park en kom hier al mijn hele leven. Ik kan wel vijf films schrijven over wat ik in dit park heb meegemaakt.

Over naar muziek. Wat is je favoriete line van jezelf?

‘’L’s pakken is een mythe bro” van “Wishlist”

Voor mij bestaat een L niet. Ik zie het niet als iets negatiefs, maar als een leermoment. Het ging dan wel niet zoals je het had verwacht of gehoopt maar dat betekent niet dat het iets fouts is. Voor mijn gevoel zijn veel mensen vandaag de dag bang om fouten te maken, mede omdat social media laat denken dat je perfect moet zijn, maar voor mij is fouten maken iets waar je van leert. 

Ook komt deze line uit een van m’n favoriete tunes: Wishlist. Normaal als ik een beat hoor ga ik met een bepaalde richtlijn aan een nummer werken, alleen met Wishlist was het anders. Dencho, (producer van veel nummers van Teach en lid van A$M), kwam met andere beats dan normaal, dit had ik expliciet gevraagd voor EVIL, en dat gaf mij ook het gevoel dat ik als rapper ook anders op de beat moest komen. Uiteindelijk ben ik het nummer bar voor bar gaan opnemen en besefte ik achteraf pas wat ik had gemaakt.

Wishlist is ook een van de nummers op je EP genaamd E.V.I.L. (Even Vlug Iets Lekkers). Hiervoor dropte je ook nog de aanloop naar die EP: prEVIL. Wat was je mindset bij het maken van deze EP’s?

Vanaf december 2015 ben ik begonnen bij A$M en toen wilde ik beginnen met rappen , dit resulteerde uiteindelijk in de White Boy EP samen met Wally A$M. Vanaf december 2016 wilde ik aan m’n eigen project werken, maar in mijn privéleven liepen dingen even wat anders dan verwacht. Alles duurde daardoor wat langer en zo werd de insteek bij E.V.I.L. om alles op mijn eigen tempo te doen, ik wilde het gewoon laten gebeuren en vanzelf merken wanneer het af zou zijn. Ik hecht er sowieso geen waarde aan of een project heel snel of langzaam gaat. Ik laat het gebeuren en het eindresultaat is voor mij het meest belangrijk. Het is ook vrij ironisch dat ik vaak te laat ben, lang over projecten doe en volgens sommige producers langzaam werk, maar wanneer mensen het nummer horen krijg ik veel goeie reacties. E.V.I.L. is daarom ook een soort van woordgrap omdat mensen mij door mijn werkproces als ‘’slechte artiest’’ zouden kunnen zien, terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn als je meer je tijd neemt dan een ander.

Over E.V.I.L. heb ik uiteindelijk een jaar gedaan. Bij prEVIL was de insteek om gewoon pokoes te gaan maken om mezelf te laten zien dat ik ook snel en efficiënt te werk kan gaan. Bij E.V.I.L. was het idee om mijn eigen ding te doen en echt iets anders te maken dan ik hiervoor/normaal deed. Niet de standaard 808’s gebruiken, niet supersnel een track maken en m’n social media ermee spammen, maar juist alle emoties de ruimte geven om zichzelf te manifesteren. prEVIL was voor mij een om toch weer wat voor de hand liggende muziek om te maken, ook omdat ik gewoon maak wat ik wil en niet te veel stil wil staan bij wat er wel en niet gedaan wordt, maar uiteindelijk is het toch weer anders uitgepakt. Maar ik klink nooit als de rest, omdat ik niet de ambitie heb om te doen wat de rest doet. Ik weet wat ik kan en wil en meer kan ik niet doen.

Wanneer je over je muziek vertelt, is A$M uiteraard niet te vermijden. Hoe zou je iemand die A$M niet kent uitleggen wat het is en wat betekent het voor je?

A$M is een groep mensen met individuele belangen, een eigen werkproces en verschillende muzikale achtergronden. Wat ons samenbrengt is dat wij allemaal muziek willen maken vanuit het hart en niet echt bezig zijn met wat de omgeving wil of verwacht, zonder automatisch een enorme afkeer te hebben tegen andere muziek.

A$M is voor mijzelf een grote uitlaatklep van zeven verschillende personen met dezelfde doelen, maar allemaal een andere weg ernaar toe.

Je bent zelf dus opgegroeid vlakbij Den Haag. Wat betekent Den Haag voor jou?

Den Haag is voor mij rust. Het is er dan wel hectisch, omdat het heel klein is, maar je wordt er wel met rust gelaten. Wanneer ik naar bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam ga, voel ik mijzelf de artiest, Teach. Ik word herkend door zowel kennissen als fans en mensen kennen mij meestal alleen als Teach en het gaat altijd over muziek. In Den Haag is dat anders. De mensen kennen mij hier ook gewoon van de tijd voordat ik muziek maakte en wanneer ik iemand tegenkom gaat het niet gelijk over muziek maar gaat het juist over persoonlijke onderwerpen, zoals over hoe het m’n familie gaat en of ik nog bepaalde mensen zie van ‘’vroeger’’ . Den Haag is 100% thuiskomen voor mij.

Heb je een favoriete anime of cartoon?

Nu heb ik er eigenlijk niet zo veel meer mee maar vroeger keek ik wel Avatar en Spongebob, omdat dat soort programma’s net zo hectisch en chaotisch zijn als ikzelf. Eigenlijk ben ik nooit echt een TV-kijker geweest, ik was vanaf jongs af aan al vooral met muziek bezig, ik drumde bijvoorbeeld al vanaf mijn 6e. Ik keek wel veel naar documentaires op Animal Planet en Discovery Channel, omdat wat daar wordt uitgezonden in theorie tastbaar is. Cartoons zijn dat natuurlijk niet.

Anime is echt niks voor mij, alleen het opzoeken op internet kost al te veel moeite. Ik durf niet eens te downloaden of op onbekende sites te zoeken. Ik hou het bij YouTube en Google.

Heb je een favoriete film en/of documentaire?

Recentelijk is dat Our Planet. Ik vind David Attenbourough echt een legend en wanneer hij zal overlijden ga ik emotioneel gebroken zijn. Wat betreft muziekdocumentaire ga ik voor Brasilintime. Een documentaire waarin onder andere Madlib en Cut Chemist naar Brazilië gaan samen met Amerikaanse percussionisten en daar samen met Braziliaanse percussionisten op zoek gaan naar nieuwe geluiden en jamsessies houden. Die documentaire heeft mij de kunst van samplen weer heel goed laten beseffen. Mijn favoriete jeugdfilm is Jungle Book.

Als je een collab-album mag maken met elke artiest die bestaat of ooit heeft bestaan. Welke artiest zou dat dan zijn?

Madlib!, want hij is niet hier met zijn hoofd en geest! Hij maakt rond de vijf albums per maand en slaapt twee tot drie uur per dag. Ook praat hij niet veel, hij doet weinig interviews. Wat mij sinds kort irriteert aan HipHop is het veel praten, showen en patsergedrag. Ik vind vooral dat iedereen zijn ding moet doen, maar voor mij gaat dat niet om muziek maken in het algemeen. Ik vind niet dat iedereen zichzelf zo hoeft te bewijzen. Als ik naar mezelf kijk is dat ook helemaal niet mijn instelling. Ik maak muziek, en daar stopt het leuke. De rest is zaken en ik ben geen zakenman maar een muzikant/liefhebber. Ik zie dat Madlib, en vele anderen, het ook zo doet én het werkt voor hem. Ik realiseer mij daardoor dat het pad hoe ik het wil behandelen goed is voor mij.

Je hebt een nummer op SoundCloud genaamd Mariah Carey. Wat heb je daarover te vertellen?

Het was puur toeval omdat het lekker rijmde, dacht ik. Later ging ik nadenken en realiseerde ik dat ik Mariah Carey best wel een GOAT vind. Ze heeft Nick Cannon raar gefinessed. Heel zn carriere zal hij de ex van Mariah zijn, terwijl dit meestal geld voor vrouwen van bekende mannen. Ik hou heel erg van cryptische teksten en Mariah Carey is daar ook een goed voorbeeld van. Carey lijkt natuurlijk heel erg op ‘Carry’ als in dragen en zo heb ik geprobeerd het nummer een dubbele betekenis te geven. Wat ik ermee bedoel is iemand die mij heeft en iemand die ik kan hebben, dat is voor mij heel belangrijk in een vriendschap/relatie. Shoutout Mariah Carey.

Uit je teksten en je covers is veel inspiratie te zien uit Memphisrap. Hoe kijk jij naar Memphisrap?

Memphisrap is de essentie van alles wat nu uitkomt, het begin van trap. Als je bijvoorbeeld het lijntje terugvolgt naar namen zoals Dj Spanish Fly, Three 6 Mafia, Tommy Wright III, Koopsta, Gangsta Pat zie je dat direct. Zei deden compleet hun eigen ding tijdens de strijd van de West Coast Sound tegen de East Coast Sound en daar kan ik mezelf wel in vinden in de Nederlandse scene van vandaag. Ik doe ook mijn eigen ding en ik geniet er elke dag van. Zei vonden het niet boeiend of mensen het interessant vonden wat ze deden, maar maakten wat ze zelf wilde maken, pure zelf expressie. 

We weten dat je vinyl verzamelt, heb je recent nog platen gevonden waar je blij mee bent?

Laatst een plaat van The Carpenters! Rock uit de jaren 60. Tijdje terug een plaat van Old Dirty Bastard waar ik heel blij mee ben en Ben Sidran – New York State of Mind, Jazz, Folk achtig. Dat nummer luister ik echt elke dag als ik wakker word.

Dankjewel voor het interview! Kun je ons ten slotte nog iets vertellen over aankomende projecten?

Ik heb veel solo shit liggen. Singles en clips en ik werk aan een project geheel op eigen beats. meer info soon! De Maneki Neko EP van Dencho en mij komt 8 augustus uit. De beats en hooks zijn van Dencho en ik heb verses op elk nummer. Elijah Waters heeft aan 2 beats gezeten en Wally heeft een featuring. Voor de rest heb ik samen met de 2K39 clicc veel materiaal liggen. Tape 1 is af en ook meer coming soon. Dus ja genoeg om naar uit te kijken, stay tuned!

Bedankt voor het interview en shout naar de Roiyaru crew al laaaang.

Love

E.V.I.L. en prEVIL zijn te beluisteren op alle streamingdiensten.