Interview: Eben Badu & Retronezer

Roiyaru is naast kleding ook een platform om muziek, film en andere cultuur te ontdekken. Voor dit interview spraken we met Eben Badu, medeoprichter van streetwear label The New Originals, over het merk zelf en de muziek die hij uitbrengt onder het alter-ego Retronezer. Wij spraken af met Eben in het hartje van Amterdam, op het kantoor van The New Originals.

We hebben hier afgesproken op ‘Kantje’. Wat betekent een kantoor voor jou?

Eben: Voor mij is een kantoor een werkplek, de plek waar je kan doen wat je moet komen doen. Ik zie een kantoor als een soort sportschool. Je kan er gewichten heffen en je hebt een spiegel zodat je kan weten hoe je lichaam eruit ziet. Voor mij is een kantoor een werkplek waar ik aan mijzelf kan werken en kan trainen.

Je bent een van de oprichters van The New Originals. Hoe is dat begonnen?

The New Originals (TNO) begon ongeveer zeven jaar geleden als een blogspot. Het was leuk en we wilden er meer mee gaan doen. We waren wel met een grote groep met brede interesses dus leek het beter dat iedereen z’n eigen kant op kon moven. Mij leek het leuk om met kleding verder te gaan en de naam The New Originals voelde goed.

En welke rol speel jij zelf bij het merk?

Samen met mijn partners Rizky en Maru houden we ons bezig met het merk. Ik heb voornamelijk de verantwoordelijkheid voor sales met veel hulp van Kogob en ik kijk naar hoe wij als merk verder kunnen ontwikkelen.

Een veel terugkerend beeld zijn de ‘9 Dots’. Hoe is dat ontstaan?

Wij zijn altijd heel erg bezig met de gedachte van Think out of the Box. Ik was bezig met een boek waarin een raadsel stond met negen stippen en je moest door middel van vier lijnen alle stippen aan elkaar verbinden. Toen ik achter het antwoord kwam had ik het besef dat je dus heel erg out of the box moet denken. Ik wilde de negen stippen als logo gebruiken en vroeg aan Rizky (mede oprichter TNO) of het niet te simpel was. Hij vond dat het gewoon kon en toen zijn we dat als logo gaan gebruiken.

Een andere terugkerende personage is Freddy. Wie is hij en hoe is dat ontstaan?

Freddy is een mascotte die is ontstaan omdat we meer op de achtergrond willen zitten. Door middel van stages bij onder andere Patta en Filling Pieces wisten wij al veel ins- and outs van de fashionindustrie. We wilden daardoor niet dat met het oprichten van TNO alles om ons zou draaien, maar om de kleding zelf. We wilden ons op de achtergrond houden en iemand anders voor ons laten praten. Toen zijn wij op Freddy als mascotte gekomen. Hij heeft de eerste jaren ook alle interviews voor ons gedaan.

Waar halen jullie als The New Originals inspiratie vandaan?

We halen voornamelijk veel inspiratie uit onze eigen omgeving zoals de mensen die op kantoor en langs de winkel komen. Aan de andere kant halen wij ook veel inspiratie uit de mensen waarmee wij het modelandschap delen zoals Patta, Daily Paper, Off-White en Nike. Wat wij doen is ook niet super nieuw en meer een afleiding van het gene wat al plaats heeft gevonden maar dat zorgt er wel voor dat wij onze eigen versie ergens van kunnen ontwikkelen. Daarom geef ik ook altijd credits naar al onze voorlopers.

Wat is voor jou een startpunt van een collectie?

Het startpunt is heel erg wat je zelf als merk voelt om te gaan doen. Voor sommigen is dat misschien een pet of een schoen en daar ga je dan een collectie omheen bouwen. Voor ons is de broek, die wij zelf nog steeds willen verbeteren.

Zijn er nog goals die jullie als The New Originals willen bereiken?

We willen het concept: Performance Clothing For Creatives nog steeds beter doen, het verhaal beter kunnen vertellen en met nog meer creatievelingen werken. Ook vind ik dat de productie effectiever en beter kan. Daarnaast lijkt het ons sick om te kijken naar een recycling model waarin mensen oude items kunnen inleveren en wij er nieuw leven in kunnen blazen. Ik vind het, aangezien wij nog jong zijn, belangrijk om milieubewust bezig te zijn en na te denken over de aarde.

Naast kleding breng je ook muziek uit onder de naam Retronezer. Kan je ons iets vertellen over dit alterego?

Retronezer (Retro) is eigenlijk Eben Badu vanaf een andere kant. Als Retro probeer ik mijzelf uit te dagen op gebieden die eigenlijk meer mijn persoonlijke interesses zijn zoals muziek, videoclips, beats maar ook bijvoorbeeld meubels.

Voelt het dan alsof Retronezer wel Eben Badu is maar dan met een andere bril op?

Het is inderdaad alsof ik even een andere bril opzet en een switch maak. Ik vind dat heel fijn want ik heb ben van mijzelf eigenlijk heel normaal en rustig. Als Eben zou ik nooit zomaar iets doen maar als Retro pak ik wel gewoon de mic. Ik vind het fijn om dingen af te kunnen kaderen als Retro en als Eben. Het is heel gek maar ik voel als Retro meer vrijheid om mijzelf te kunnen uiten.

Heb je binnen het maken van tracks ook een favoriete line van jezelf?

Let’s Go! Het stoplicht staat op groen toch? Maar dat is meer een motto van Eben. Een favoriete line van Retro moet nog ontstaan.

Je hebt een track op Spotify: Hitte Golven. Hoe is die track ontstaan?

Ik werd uitgenodigd door KC (Producer, SMIB) in de studio en het was een hele nieuwe en leuke ervaring. KC zette de beat op en ik sprong er eigenlijk gelijk in, met die track als resultaat. Later werd ik tijdens een tour in Maastricht aangesproken door Colin, Hedzer en Ismo, jongens van 14/15 jaar die graag een clip wilden maken. Ik had niks te verliezen en wilde het graag uitproberen. Ik heb voor de jongens een hotel geregeld in Amsterdam en we hebben twee dagen lang geclipt. De rest is history. Het was een hele impulsieve reis, maar hij smaakt naar meer. Nu ben ik bezig met een tweede videoclip, voor de tune “2 pakken socks”

Wat is het gevoel waarmee je de studio instapt?

Ik vind het leuk om mijzelf uit te dagen en mijzelf dus op gebied te begeven wat nog niet bewandeld is. Vooral heel veel spontaniteit en een bepaalde vibe samen met iemand neerzetten. Het is veel freestylen maar wel met het idee om een verhaal erbij neer te zetten. Dat geeft veel vrijheid en dat wil ik graag doorpushen.

Je maakt ook deel uit van de Geldersekade Brigade. Wat kan je hierover vertellen?

De Geldersekade was het eerste kantoor van ons in het centrum. Het was een soort anti kraak waar ook andere collectieven en kunstenaars zaten zoals Patty Morgan. We hebben daar veel kunnen werken en muziek kunnen maken. Uiteindelijk moesten we weg en er wordt nu een hotel gebouwd. De Geldersekade brigade is dus eigenlijk een soort ode en memory aan die plek geworden.

Op je Instagrampagina (@retronezer) post je veel over architectuur, auto’s en fashion. Hoe ziet het ideale huis, ideale auto en kledingkast van Retro eruit?

Qua huis zou ik abstract heel tof vinden maar iets typisch Amsterdams zoals een woonboot of grachtenpand kan ook. Wat betreft een auto voel ik wel veel voor een Mercedes G-Klasse. Wat betreft kleding hou ik van merken zoals Nike maar ook high-end zoals Louis Vuitton, Chanel, Goyard, Yohji Yamamoto, Raf Simons en Acne Studios kan ook dope zijn. Daarnaast moet er ook veel Patta, Daily Paper, Sumibu, TNO en Secluded in. Die kledingkast moet in ieder geval heel groot zijn haha

Heb je als Retronezer dan ook een favoriete periode om naar terug te kijken?

Zeker. Sowieso de Jaren ‘70, de Jaren ‘80 is ook heel sterk. Maar ik heb ook wel eens dingen uit de Jaren ‘20 en ‘30 gezien die ik wel echt crazy futuristic vind.

Heb je een favoriete cartoon en/of anime?

Dragonball en Avatar vind ik sowieso dope. Ik ben ook begonnen aan Naruto maar als ik dan zie hoeveel afleveringen er nog te gaan zijn… Ik vind het eigenlijk ook wel leuk om sommige series als fantasie voor mijzelf in te vullen.

En een favoriete film?

Ik vond In Time heel sterk. Het gaat over dat iedereen een maximale leeftijd kan hebben en daarnaast tikt je tijd op je pols. Want tijd is geld. Justin Timberlake speelt de hoofdrol wat hij trouwens echt heel goed doet.

Als je een Collaborative Album mag maken met elke artiest (dood of levend) wie zou dat dan zijn?

Het klinkt misschien heel corny maar dat zou dan toch gewoon zijn met de jongens die ik ken zoals bijvoorbeeld een Yung Nnelg, GRGY, Sef of Faberyayo. Een album met Kanye, Pharell of Madlib zou ook wel dope zijn.

We hebben je gezien als talkshowhost in de videoclip van Girl van Yung Nnelg en Idaly. Heb je hier nog verdere ambities mee?

Ik heb zeker ambitie om het door te pakken. Af en toe acteren vind ik superleuk maar de vorm daarvan is nog niet helemaal duidelijk. Het kan als presentator maar ook op een andere manier. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar de conclusie is dat ik er wel voor open sta.

Dankjewel voor het interview en je tijd. Kan je ons tot slot nog iets vertellen wat we de komende tijd van zowel Eben bij TNO en als Retronezer kunnen verwachten?

Voor TNO proberen we een pop-up te plannen in oktober voor de nieuwe collectie. Sowieso in Amsterdam, maar de locatie weten we nog niet. Wat betreft Retronezer ben ik bezig om een tweede videoclip te droppen. Ook een tape staat op de planning, ik wil die tape denk ik Retrospect noemen.