Interview: Dencho A$M

Roiyaru is naast kleding ook een platform om muziek, film en andere cultuur te ontdekken. Voor dit interview spraken we met rapper/producer Dencho A$M op Den Haag Centraal af om te praten over muziek, modellenwerk en fotografie.

Wat betekent Den Haag voor je?

Dencho: Den Haag betekent best wel veel voor mij. Ik ben geboren in Zoetermeer maar in Den Haag ben ik opgegroeid en van een klein jongetje een man geworden. Ik heb hier Teach, Kievo (manager & engineer in A$M), Wally (rapper in A$M), eigenlijk iedereen, leren kennen. Alles is voor mij in deze stad begonnen, het is mijn hele leven, mijn alles.

En hoe denk je over de muziekscene van Den Haag?

Ik ken een paar boys hier, voor de rest hou mij er niet echt mee bezig. Ik maak vooral mijn eigen ding. Ik ben er achter gekomen dat Den Haag meer een house/techno scene heeft dan een alternatieve HipHop scene.

Maar, ik moet wel zeggen dat ik WW (Wilde Westen) de kings van Agga (Den Haag) vind wat betreft muziek. Het is de eerste HipHop die ik echt goed heb gecheckt.

A$M?

A$M is begonnen doordat ik met een goede vriend sinds de eerste klas al muziek maakte. Ronde de derde/vierde klas kwam er nog een ander boy bij. Toen wilde we de groep een naam geven en daar kwam uiteindelijk “A$M” uit.

Aan het begin waren we vooral bezig met beats, actief zijn op de SoundCloud community, vooral op die trillwave vibe.

Later kwam Teach erbij, via Teach kwam Wally erbij en via Wally kwam Leon (producer in A$M) erbij. Het is toen allemaal heel snel gegaan. Het moet wel gezegd worden dat de boys waarmee het allemaal is begonnen er niet meer bij zitten. Eigenlijk ben ik nog de enige van de oude garde die nu in A$M zit.

Je werkt heel veel samen met Teach A$M. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen en wat is je gevoel hierbij?

Wij chillen sowieso al heel vaak, ook met Kievo. Dan meeten we bij Kievo thuis, want daar is een studio. Dan laat ik m’n beats horen en Teach wil overal gelijk opspringen. Eigenlijk claimt hij best wel veel beats van mij. Hij maakt er altijd iets stabiels op, dus ik vind het natuurlijk helemaal niet erg. 

Ik vind de samenwerking echt geweldig. Er is bijna niemand met wie ik ik heel graag wil werken, maar met Teach gaat het natuurlijk.

Heb je een favoriete line van jezelf?

Daar moet ik heel even over nadenken…

Ik denk dan toch wel: “Een bankoe die is snel op.” (Uit: MANI LANG, Pt. 2)

Je denkt een bankoe (€50) is veel maar ik heb zo vaak gehad dat ik nog maar een bankoe op m’n rekening had en dat ik aan het einde van de dag check en dan is die bankoe gewoon al op. Dan denk ik echt: shit, ik ben zo hard gegaan in één dag. 

Ik probeer het wat betreft teksten altijd true tot mijzelf te houden, voor mij is een bankoe gewoon veel. En dan is t natuurlijk fucked op als die snel op is.

De EP Maneki-Neko is recentelijk uitgekomen? Hoezo een Maneki-Neko?

Ik ben sinds kleins af aan al fan van de Fortune Cat, ik vind het gewoon mooi en tof hoe het eruit ziet en ik ben een groot fan van katten. Ik dacht laat dat de vibe van m’n eerste tape zijn. Ik noem mijzelf ook soms Lee Maneki Neko, een bijnaam van mij. Ik heet Densley en dat is eigenlijk mijn naam in tweeën gehakt.

En hoe is het idee vanuit de muziek ontstaan?

Ik had m’n eerste microfoon gekocht en ik wilde beginnen met spitten. Ik had bij Kauwboy (producer) al wat dingen opgenomen, maar nu kon ik op mn eigen tempo dingen opnemen.

M’n eerste tune die ik serieus zelf heb gemaakt was Riba Kaya. Teach is er toen uiteraard op gesprongen en dat was heel hard. 

Ik had al meerdere opzetjes gemaakt waar Teach ook aan wilde meewerken en toen kwam het idee om een EP te maken. In diezelfde week had ik al weer meerdere opzetjes opgenomen en Teach wilde daar ook gelijk weer aan meewerken.

Naast muziek maken loop je ook model. Hoe is dat begonnen?

Ik hoorde al vaker in m’n omgeving dat ik modellenwerk moest gaan doen. Ik was op dat moment meer bezig met muziek en ik nam het dus eigenlijk niet serieus. Toen kreeg ik opeens op m’n 20e verjaardag een bericht op Facebook en werd ik gevraagd om m’n lengtes op te meten en door te sturen. M’n moeder had m’n lengtes verkeerd opgemeten en toen kreeg ik dus ook te horen dat ik te klein was.

Later wilde m’n toenmalige vriendin dat ik modellenwerk zou doen en had m’n maten goed opgemeten en foto’s gemaakt. Ik heb het toen weer naar de persoon gestuurd waar ik eerder al contact mee had gehad en ik kon gelijk langskomen. Sindsdien ben ik bij hem getekend, nu voor een jaartje. Ik heb nog niet zo heel veel jobs gedaan. Wel ben ik naar Milaan geweest voor castings, maar helaas heb ik toen niks gelopen.

Wat vind je van fashion zelf?

Wat betreft de modewereld sta ik er maar met één voet in, want het is niet mijn passie. Ik vind mode wel interessanter geworden nu ik in die wereld zit. Ik denk wel na over wat ik uit m’n kast haal en ook vind ik het leuk om te experimenteren met kleding die andere mensen niet snel zullen aandoen. 

Ik vind het wel belangrijk dat iedereen iets kan dragen waar hij/zij zichzelf comfortabel in voelt, dat vind ik al mode genoeg. Dan hoef je niet eens naar het prijskaartje te kijken.

Heb je een favoriete cartoon en/of anime?

Favoriete cartoon denk ik Rick & Morty. En favoriete anime die ik ooit heb gezien Cowboy Bebop. Ik vond Futurama ook heel goed.

En een favoriete film?

Sowieso Pulp Fiction, maar dat vind ik wel een beetje een standaard antwoord. Daarnaast vind ik La planète sauvage (een Franse animatiefilm) en City of God (Braziliaanse film) heel vet. Die drie films zijn m’n all-time favorites

Je hebt een Instagram-account genaamd ‘@onbestendig’ voor je fotografie. Hoe is dat begonnen en waar komt je interesse in fotografie vandaan?

Fotografie is naast muziek wel echt m’n grote liefde. Ik begon met foto’s maken op m’n telefoon toen ik 13/14 was, die ging ik toen bewerken om als cover van nummers op SoundCloud te gebruiken. Ik wilde verder gaan dus ik vroeg aan een goede vriend om advies en heb toen een Canon 450D gekocht. Toen ging ik gewoon oefenen en toen ik was afgewezen voor de Herman Brood academie kwam m’n moeder met het plan om voor de Foto Vakschool te gaan. Later ben ik geswitcht van digitaal naar analoog.

Ik maak gewoon foto’s van dingen die ik tegenkom en mooi vind. Niet echt vaak van mensen maar meer gebouwen, wegen en straten.

Een favoriete fotograaf heb ik niet. Wel vind ik @dadoummmmm en @bobbydekeyzer heel tof.

Als je een collab album zou mogen maken met elke mogelijke artiest (dood of levend). Met wie zou dat dan zijn?

DJ Screw, sowieso! Als ik met hem een tape zou mogen maken, die hij zou hosten, en dan samen choppen en screwen, dat zou echt de best thing in the world zijn. Helaas zal dat nooit lukken. Rest in peace DJ Screw.

Tenslotte, wat kunnen we binnenkort van je verwachten?

Het eerste wat er binnenkort aankomt is m’n eerste solo tape, genaamd Westhovenplein. Een gevoelige tape, waarin m’n gevoelens van de afgelopen twee jaar zitten verwerkt. Daarna kijk ik wel wat er nog komt, sowieso heel veel maken met Teach.